21-9-2019

Mijn Project: Jacqueline Goedmakers - World Clean up Day, 21 september 2019

Troep opruimen!

Een paar maanden geleden zag ik een reclame voorbij komen op televisie van World Clean Up Day 2019 en dacht: leuk om met het gezin aan mee te doen! Lekker dagje buiten, tikkeltje educatief en meteen de stad een stukje schoner. Dat leek me een goede invulling van onze nog vrije zaterdag. Toen kwam ik op het idee om wat meer mensen uit Den Bosch op te trommelen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde, des te schoner wordt Den Bosch en des te meer kinderen/volwassenen worden bewust gemaakt van alle troep die op straat wordt gegooid. Daarna leek het me een logische stap om een link te leggen met Vebego, aangezien ‘schoonmaak’ een van de core-businesses is.

Mijn Project was hier een uitstekend hulpmiddel voor. Met de bijdrage die ik ontving kon ik opruim-hulpmiddelen aanschaffen, duurzame katoenen rugzakjes schenken aan de deelnemers en aan het eind van de dag een borreltje geven als afsluiting. Er waren gelukkig behoorlijk wat mensen enthousiast geworden over mijn actie en zo stonden we zaterdag om 13.00 uur met een mannetje of 60 bij mijn voordeur om onze opruim-actie te beginnen. Meer dan 40 kinderen deden mee! Het was dan ook een groot succes! Het zonnetje scheen volop, de kinderen vonden het erg leuk om met de knijpers (die ik van de gemeente mocht lenen,) alle blikjes, papiertjes etc. op te pakken. Om 16.00 uur verzamelden alle deelnemers bij Café Buurt en konden we met een heel tevreden gevoel drinken op ons behaalde resultaat: een flinke berg gevulde vuilniszakken!

De deelnemers zelf maar ook de mensen die ons onderweg bezig zagen met opruimen, reageerden erg enthousiast, dat was leuk om te merken. Want wat ligt er toch veel troep op straat…blikjes energydrink en bier voeren de boventoon, snoep-papiertjes, plastic flesjes en sigarettenpeuken…. Zelfs op plekken waar veel prullenbakken te vinden zijn, gooit men toch nog ontzettend veel rotzooi op straat. Ik begrijp daar persoonlijk niks van en word er af en toe een beetje moedeloos van… Ik hoop dat ik moet mijn opgezette actie veel mensen bewuster heb gemaakt van het belang van een schone wereld. Dus zie je ergens een flesje/blikje/papiertje liggen, raap het op en gooi het weg! Het is maar een kleine moeite met een groot effect. Het is immers bewezen dat een schone omgeving ook langer schoon blijft.

Een opgeruimde groet;)
Jacqueline Goedmakers

Deel dit artikel: