Projecten in Marokko

2017 - 2019: SOS Kinderdorp renovatie - Ait Ourir 2014 - 2015: SOS Kinderdorp renovatie - Imzouren 2013 - 2014: Ziekenhuis bouw afvaldepot - Al Hoceima

Renovatie SOS Kinderdorp - Ait Ourir

Ait Ourir is een stad ca. 30 km ten oosten van Marrakesh.

Na het afronden van het project in Imzouren in 2016 heeft de Foundation besloten de samenwerking met SOS Kinderdorpen voort te zetten. Sinds 2017 renoveren wij samen met de lokale aannemer dit kinderdorp.

Momenteel verblijven er 84 kinderen, verdeeld over 11 huizen met elk 1 moeder. 

 

 

Renovatie SOS Kinderdorp - Imzouren

Imzouren (27.000 inwoners) is een stad in de Nkurvallei in het Rif-gebergte in het Noorden van Marokko.

De stad ligt 18 km ten zuiden van Al Hoceima waar de foundation eveneens een project heeft gerealiseerd. Imzouren is een stad waar veel Marokkaanse immigranten vandaan komen net als elders in de Rif.

In een SOS Kinderdorp wonen kinderen die geen ouders hebben of waarvan de ouders niet voor hun kunnen zorgen.

In het kinderdorp in Imzouren wonen 36 kinderen in 9 huizen met een moeder. Op het terrein is ook een crèche, een recreatieruimte en een lagere school. Alle faciliteiten worden ook gebruikt door de inwoners van Imzouren, zodat sprake is van integratie van kinderen en families.

In 2014, 2015 en in 2016 (2x) hebben medewerkers van diverse Vebego bedrijven uit Nederland, Belgie, Duitsland en Zwitserland een bijdrage geleverd aan het renoveren van de school en de recreatieruimte. Ook heeft het sanitair een grondige opknapbeurt gekregen. 

Onze partners

SOS Kinderdorpen

SOS Kinderdorpen in Marokko is onze rechtstreekse partner. Wij hebben direct contact met het hoofdkantoor en met het SOS Kinderdorp waar het project plaatsvindt.

We werken samen met de lokale aannemers en bouwvakkers waardoor we bijdragen aan de lokale werkgelegenheid.

Santé pour Tous

Het project in Al Hoceima is gerealiseerd samen met Santé pour Tous. Zij maken onbetaalbare medische ingrepen mogelijk voor de allerarmsten door met medici uit Nederland ter plaatse te werken. En lokale artsen op te leiden.

 

 

Bouw afvaldepot ziekenhuis & Schoonmaak opleiding -  Al Hoceima

De Vebego Foundation streeft ernaar om projecten te ontwikkelen in de landen van herkomst van onze medewerkers.

Aangezien bij de diverse Vebego bedrijven medewerkers werken die van origine afkomstig zijn uit Marokko, is het een logische keuze een project in Marokko op te zetten.

In Marokko werkt de Foundation samen met de Nederlandse organisatie Santé Pour Tous (‘gezondheid voor iedereen’).

Via dit partnerschap zijn we in contact gekomen met het ziekenhuis in Al Hoceima. Deze stad ligt in het Rif-gebergte in het Noorden van Marokko.

Het ziekenhuis heeft een groot verzorgingsgebied en patiënten moeten lang reizen voordat zij het ziekenhuis bereiken. Er is een groot tekort aan faciliteiten en artsen.

Momenteel zijn er slechts twee chirurgen. Zij voeren 3.000 operaties per jaar uit.

In april 2013 hebben de medewerkers van Vebego bedrijven een afvaldepot gebouwd. Door dit depot is de afvalstroom beter gereguleerd en is de hygiëne in het ziekenhuis verbeterd.

Ook hebben medewerkers bijgedragen aan professionalisering van de schoonmaak. De lokale schoonmakers kregen een schoonmaakinstructie en hebben samen met onze medewerkers de nieuwe kennis in praktijk gebracht.

Deze schoonmaakwerkzaamheden zijn uitgevoerd met materialen en middelen die door Alpheios en opdrachtgevers ter beschikking zijn gesteld. In totaal zijn vijf afdelingen en ongeveer 100 kamers gereinigd!

Op de schoongemaakte afdelingen zijn posters opgehangen met zogenoemde handenwasinstructie. Dit om het bewustzijn en de dagelijkse hygiëne te verbeteren.

"...het contact met de lokale bevolking en de hechte band die je met iedereen opbouwt in zo'n korte tijd..."

Deel dit artikel: